Baktips från en annan tid

Vilken skatt! Mamma kom förbi med en gammal version av sju sorters kakor som tillhört min mormor. Boken, som är tryckt 1965, är sliten och numera i lösbladssystem men den är hur fin som helst! Den är en guldgruva för en hemmabagare som mig.
Här finns en text om bakningens historia och den är även fylld med tips och trix och förklaringar på allt och lite till.

Jag har nyss lärt mig att kakor bakade på smör har en godare arom när de är nybakade men att kakor som är bakade på margarin håller sig färska längre.

På en bild i boken finns även en hopfällbar ställning att ställa plåtarna på vid storbak. En sån har jag aldrig sett förut. Det blir att se sig om på loppis i sommar efter en sådan, för det är väldigt trångt i mitt kök emellanåt när jag har mycket på gång.

Det står också en hel del om kafferep och vad som passar att bjuda på när syjuntan träffas. Så frågan bokens författare ställer sig är om det lönar sig att baka själv eller om man lika gärna kan köpa kakorna och vetebröden i affären.
Enligt en undersökning, gjord i ICAs provkök 1965, lönade det sig oerhört mycket i reda pengar att baka själv. Husmodern kunde dock inte bara tänka i pengar för det är tidskrävande att baka och hennes tid ska ju även räcka till hushållssysslor och till familjen!
Undersökningen jämförde kostnaderna för ett veckobak i ett normalhushåll, 20 vetebullar, 2 längder, 1 sockerkaka, 35 kokoskakor o 30 chokladbröd.

Herregud vad mycket kakor! Det är ju så mycket jag bakar som veckobak för att nå min deadline. Hur stort var ett normalhushåll 1965 egentligen?

Jag läser vidare och återkommer snart med fler aha-upplevelser, tidsiakttagelser och skillnader mellan då och nu.

Comments

 • Kul att du tycker om den! Kanske, kanske har jag en ännu äldre i en låda i källaren.
  Tänk att du aldrig sett ett sånt där plåtställ? Jag minns inte vem som haft ett men någon i min omgivning har haft ett. Vi får hålla ögonen öppna när vi loppisar.

 • Helt underbart med sån gammal bok, har letat som en tok på nätet över en gammal upplaga av sju sorters kakor. Har en kokbok (Hemmets kokbok) efter min farmor från 1922 men den är trasig pga en brand men hittade ett helt exemplar på ett antikvariat som jag väntar på just nu. 🙂 Är amatör bakare själv och tänkte göra kakrecepten från den boken. Står ingen ugnsvärme eller tid i recepten så man får gissa sej till. 🙂

  Lycka till med bakningen, kommer att kika in här lite nu och då och se hur det går.. du gör ett bra jobb och dina kakor ser goda ut. 🙂

  Min hemside adress här ovan handlar om småkryp i naturen, men funderar på att skaffa en för bakning också, återkommer här i såna fall med den adressen. 🙂

  • Hej Anki,
   Vad roligt att du hittat hit till Bakodyssén. Gamla receptböcker är spännande! Det låter svårt men att följa recept utan temperaturer och tid. En rejäl utmaning
   /Maria

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*